Informatie

Wifi hotspots

Wist u dat u in ons land op miljoenen locaties – de zogenaamde wifi hotspots – gratis gebruik kunt maken van wifi? Bijzonder handig! Let er wel op dat u veilig surft.

Hoe zit het met uw privacy?
Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat de netwerkbeheerder inzicht heeft in al het netwerkverkeer? U doet er goed aan om zelf uw internetverbinding te versleutelen.
Kunt u veilig internetbankieren via wifi?
Het antwoord is: ja. Alle banken schakelen dan namelijk om naar een beveiligde verbinding. Dat gebeurt ook als u gebruik maakt van bankier-apps. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat uw smartphone of computer is bijgewerkt volgens de updates. Toch adviseert de Consumentenbond om zo min mogelijk te bankieren via openbare wifi. De wifi-hackers zitten niet stil.
Hoe maakt u een continu beveiligde verbinding?
Om continu via een beveiligde verbinding te internetten, kunt u gebruik maken van de zogenaamde VPN-diensten. De afkorting VPN staat voor: virtual private network. U kunt een VPN het beste vergelijken met een beveiligde tunnel. Zo surft u over het internet. Het internetverkeer loopt via de server van uw VPN-aanbieder.
Hoe zorgt u voor extra bescherming?
Als het webadres – waar u heen wordt gestuurd – begint met ‘https://’, dan is de kans op digitaal afluisteren heel klein. De ‘s’ staat namelijk voor secured. U kunt dit bovenaan in de browserbalk controleren.
Zijn wifi netwerken wel veilig?
Inloggen zonder wachtwoord is heel makkelijk. Maar niet veilig! Als een andere netwerkgebruiker beschikt over de juiste software, dan kan hij bij uw gegevens komen. Overigens ligt dit gevaar ook op de loer bij netwerken, die worden gebruikt door mensen die allemaal hetzelfde wachtwoord invoeren. Ziggo heeft het goed voor elkaar: elke gebruiker voert een unieke inlognaam en idem wachtwoord in.
Is openbaar wifi altijd gratis?
Vaak is openbaar wifi alleen gratis gedurende het eerste kwartier. Of het eerste uur. Daarna moet u ervoor betalen. Zo werkt het in de meeste hotels en vakantieparken. In het buitenland kunt u gebruik maken van commerciële wifi netwerken, zoals Skype en Fonera.
Werkt openbaar wifi net als wifi thuis?
Over het algemeen is openbaar wifi snel genoeg voor lichte internettoepassingen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de gebruikte techniek, de afstand tussen gebruiker en zender, een mogelijk ingestelde maximale snelheid per gebruiker én het aantal gebruikers. Verder kunt u niet overal onbeperkt internetten.
Hoe logt u in?
Pak uw tablet of smartphone erbij en check – in de lijst met wifi netwerken – welk netwerk beschikbaar is. Klik een netwerk aan, uw apparaat logt automatisch in. Vaak moet u een wachtwoord intoetsen; vraag dit bij één van de medewerkers. Als u akkoord bent met de voorwaarden, dan bent u online.
Welke wifi-netwerken zijn er allemaal?
Overal om u heen zijn draadloze netwerken. Vrijwel elk bedrijf – dat geldt ook voor vele particulieren – beschikt over een eigen wifi netwerk. Wel is het ene netwerk beter beveiligd dan het andere. Dat begint met het invoeren van een gebruikersnaam en/of wachtwoord.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.