Besparen op televisiekosten

Televisie kijken is de laatste jaren erg veranderd. Veel mensen hebben ooit een combinatiepakket televisie met internet en bellen aangeschaft. Is dat in alle gevallen nog wel de voordeligste keuze? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Een abonnement kiezen

Naar boven

Vaak valt er snel te besparen op de abonnementsvorm. Het aantal kanalen kan erg verschillen. Wie zijn eigen kijkgedrag kritisch bestudeert, ziet snel in of honderden kanalen wel nodig zijn. Een minimaal pakket kan dan voordelig uitpakken. Ben je tevreden over je provider? Dan kun je onderzoeken of een goedkoper abonnement mogelijk is. Dit kan gekoppeld zijn aan de snelheid van de internetconnectie. Meestal is de laagste snelheid al meer dan genoeg voor gewoon gebruik.

Geen vaste telefoon

Naar boven

Mobiel bellen is zo ingeburgerd dat veel mensen hun vaste telefoon haast niet meer gebruiken. Is het dan nog voordelig om een drie-in-een pakket te hebben? Het is het overwegen waard om in dit geval alleen een internetabonnement te nemen. Want internet biedt steeds meer mogelijkheden voor de televisiekijker.

Internettelevisie

Naar boven

Dankzij de hoge snelheden van internet is televisiekijken via de computer steeds aantrekkelijker geworden. Je kijkt naar favoriete programma’s op het moment dat het jou uitkomt. Je beschikt over een groter aanbod. En het is vaak goedkoper. Netflix is inmiddels ingeburgerd en biedt veel kijkplezier voor weinig geld. Bovendien maken apparaten als Apple TV en Google Chomecast het televisiekijken via de computer, tablet of laptop nog eenvoudiger.

Gebruik vergelijkingssites

Naar boven

Als consument is het moeilijk om overzicht te krijgen van de kosten van verschillende providers. Gelukkig zijn er genoeg handige vergelijkingssites die je een handje helpen. Vergelijk maandelijkse kosten aan de hand van het pakket dat je wenst. In een oogwenk zie je welke aanbieder het goedkoopst zijn. Zoek een vergelijkingssite waarbij je de locatie kunt invoeren, zodat je aanbiedingen op maat gesneden zijn. Wanneer je internet combineert met televisie goed opletten op de snelheid. Die kan flink verschillen.

Tips voor opzeggen of aanpassen

Naar boven

Zit je eigen provider tussen de voordeligste resultaten is het natuurlijk de moeite waard om hier je abonnement aan te passen. Aanbieders doen daar soms moeilijk over. Daarom is het handig om, als een soort onderhandelingspositie, opties voor overstappen achter de hand te houden. Overstappen valt of staat in ieder geval bij je contractduur. Meestal zit je in de beginperiode vast aan een jaarcontract en is het daarna pas mogelijk om per maand op te zeggen. Wanneer je een andere televisieaanbieder hebt gevonden, is het handig om een overstapservice te gebruiken zodat de overgang zonder zorgen verloopt.