Televisie via glasvezel

Televisie kijken via glasvezel biedt vrijwel dezelfde mogelijkheden als televisie kijken via DSL of de kabel. Zo kunt gebruik maken van interactieve televisie, oftewel televisie pauzeren en opnemen. Verder behoort een abonnement op extra zenders, waaronder HD-zenders, tot de mogelijkheden. En u kunt televisie kijken op uw tablet of smartphone.

Apparatuur

Naar boven

Gaat uw voorkeur uit naar glasvezelaanbieders zoals XS4ALL en KPN? Dan heeft u een decoder nodig. Zij versturen televisie via internet. Dit wordt ook wel IP-televsie genoemd. U krijgt de decoder in bruikleen. Er zijn ook aanbieders, veelal de wat kleinere partijen, die analoge televisie aanbieden. Hiervoor heeft u geen apparatuur nodig. Heeft u meerdere televisies in huis? Laat u vooraf goed informeren over de apparatuur.

Interactieve televisie

Naar boven

Met interactieve televisie kunt u films huren en gemiste programma’s terugzien. Voor het huren van een film heeft u geen extra abonnement nodig: u betaalt per film. Wilt u een televisieprogramma van de publieke omroep terugkijken? Dit is kosteloos binnen twee dagen. Om andere zenders terug te kijken moet u kiezen voor een speciaal ‘Uitzending gemist’-pakket.

HD-zenders

Naar boven

Goed om te weten is dat in het basispakket van elke glasvezelaanbieder tenminste 10 HD-kanalen zijn opgenomen. Dat zijn in elk geval de RTL-zenders en de publieke omroepen. Afhankelijk van de aanbieder is het mogelijk om – tegen een meerprijs – een abonnement voor extra HD-zenders af te sluiten.

Extra zenders

Naar boven

Van Eredivisie Live tot een Turks of Kids pakket, deze zenderpakketten kunt u ook afnemen bij de glasvezelaanbieders. Een aantal van hen biedt Sport 1 aan. Dit geldt niet voor Film 1. Dit pakket kunt u alleen bekijken via de satelliet of de kabel.

Opnemen

Naar boven

Maakt u gebruik van analoge televisie? Dan volstaat de oude dvd-recorder. Natuurlijk kunt u deze ook gebruiken als u IP-televisie afneemt. Een nadeel is dat u dan alleen programma’s kunt opnemen, die u op dat moment bekijkt. Wilt u meer? Informeer bij uw glasvezelaanbieder naar een speciaal ‘Opnemen pakket’.

Apps

Naar boven

Bij de meeste glasvezelaanbieders is het mogelijk om – via speciale apps – live televisie te kijken op de tablet of smartphone. Let op, de mogelijkheden verschillen per aanbieder.

Internet

Naar boven

U kunt kiezen voor een los internetabonnement of voor een alles-in-een-pakket. Bij dit laatste zijn ook telefonie en televisie inbegrepen. Het meest bepalend voor de kosten is de gewenste internetsnelheid.