Informatie

Analoge of digitale televisie

Steeds meer Nederlanders kijken digitale televisie. De beeldkwaliteit is beduidend beter. Verder beschikt u – afhankelijk van het abonnement – over meer zenders, de mogelijkheid om films te huren en gemiste tv-programma’s terug te zien. Wel heeft u extra apparatuur nodig.

Overstappen van analoog naar digitaal?
Wilt u de overstap maken van analoge naar digitale televisie? Om een weloverwogen keuze te maken – er komen nu eenmaal kosten bij kijken – doet u er verstandig aan om de volgende vragen te beantwoorden: 1. Hoe wilt u digitale televisie ontvangen? 2. Wat heeft u nodig voor digitale televisie? 3. Hoe wilt u digitale televisie opnemen? 4. Wilt u gebruik maken van interactieve televisie? 5. Welke kabels heeft u nodig voor HD-televisie? 6. Wilt u op meerdere televisies digitale televisie kijken? 7. Wilt u ook internet en telefonie afnemen? 8. Welke aanbieders bieden welke mogelijkheden?
Programma’s opnemen
Wilt u eenvoudig digitale televisie opnemen? Dan kunt u het beste een PVR aanschaffen. Een groot voordeel is dat u – ongeacht wat u op dat moment kijkt – elke digitale zender kunt opnemen. Overigens is het wel mogelijk om van een moderne televisie – met ingebouwde digitale tuner – op te nemen op een dvd-recorder. Alleen kunt u dan alleen opnemen wat u op dat moment kijkt. De mogelijkheden zijn dus vrij beperkt.
Digitale televisie op meerdere televisies
Waar het bij analoge televisie heel gemakkelijk is om – zonder extra apparatuur – meerdere televisies aan te sluiten, werkt dat bij digitale televisie anders. U heeft voor elke televisie, waarop u digitale televisie wilt ontvangen, apparatuur nodig. Dat kan een PVR, een decoder of een in de televisie ingebouwde digitale tuner zijn. Dit brengt extra kosten met zich mee. Over kosten gesproken, het kan ook zijn dat u extra abonnementskosten moet betalen.
High Definition
De beeldkwaliteit van digitale televisie wordt ook wel aangeduid met ‘high definition’ (HD). Dit houdt in dat het beeldsignaal is opgebouwd uit meer beeldpunten. Vergeleken met het traditionele televisiesignaal bevat het digitale meer detail. Afhankelijk van de grootte van het scherm – 1280 x 720 beeldpunten of 1920 x 1080 beeldpunten – levert het respectievelijk 2 en 5 keer meer details op.
TV met digitale tuner
Bent u in het bezit van een moderne televisie? Hier is een digitale tuner ingebouwd. Dit is een voorwaarde om het digitale signaal te kunnen ontvangen. De meeste aanbieders hebben een speciale insteekkaart ontwikkeld. Deze kaart haalt de versleuteling van het digitale signaal af. Dan pas kunt u daadwerkelijk digitale televisie kijken. En gebruik maken van de extra’s, inbegrepen bij het abonnement.
Digitale apparatuur nodig
Zoals u vast weet gaat digitaal uit van enen en nullen. Om deze taal om te zetten naar beeld en geluid op de aangesloten televisie, heeft u een digitale decoder nodig. Er zijn verschillende uitvoeringen. Een personal video recorder (PVR) maakt het mogelijk om live televisie terug te spoelen of te pauzeren. Ook kunt u hiermee programma’s opnemen.
Interactieve televisie
Een groot voordeel van digitaal televisie kijken is dat u interactieve televisie kunt ontvangen. Dan kunt u denken aan diensten zoals ‘uitzending gemist’ en het huren – en bekijken – van online films. Goed om te weten is dat niet elke aanbieder interactieve televisie gratis aanbiedt. Verder heeft u een PVR nodig. Of een speciale losse decoder.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.