Internet en TV vergelijken

In Nederland zijn er veel verschillende providers die pakketten voor zowel internet als televisie aanbieden. Iedere provider heeft zijn eigen voordelen en pakket opties, zodat je de service kunt kiezen die het beste bij jouw past. Ben je op zoek naar razendsnel internet? Een uitgebreid televisiepakket? Of de beste klantenservice? Er is altijd een provider die goed aansluit bij jouw wensen.

Het beste internet: de verschillen

Wil je graag profiteren van goedkoop tv en internet? Dan zijn er verschillende soorten breedband internet waar je uit kunt kiezen, zoals glasvezel, ADSL en kabel. Ieder levert internet in huis, maar wel allemaal met verschillende snelheden.

Wat is een modem?

Zonder modem is het niet mogelijk om internet te ontvangen in je huis. Dit apparaat dient als brug tussen de externe internetaansluiting en jouw persoonlijke netwerk. Of het internet nu via ADSL, glasvezel of kabel binnenkomt, de modem is nodig om het internet op je laptop te gebruiken. Naast een modem, heb je ook een router die het internet signaal verdeeld over meerdere apparaten in huis. Gelukkig gebeurt dit nu vaak draadloos. Veel internetproviders bieden een modem en router in één.

De 3 soorten modems

Kabel

 • Kabelinternet geeft een snelle en stabiele internetverbinding, maar hiervoor is wel een kabelmodem nodig. Deze modem zegt het signaal uit de kabel om naar de bruikbare data. Ondanks dat je de kabel met de buren deelt, zorgt de technologie ervoor dat elke woning een eigen frequentie heeft. Zo zul je minder last hebben van fluctuaties in internetsnelheid. Met de huidige techniek kunnen internetsnelheden oplopen tot 1000 Mb/s zonder problemen met gamen, streamen en downloaden.

ADSL

 • Een internetverbinding via een kabel zoals ADSL maakt gebruik van een bestaande telefoonlijn voor de gegevens. Je hebt hiervoor geen actieve telefoonaansluiting nodig voor het internet. Een ADSL-modem zorgt ervoor dat het signaal via een telefoonlijn in een bruikbare internetaansluiting wordt omgezet. De standaard ASL snelheden zijn tot 50 Mb/s voor downloads en 1 Mb/s voor uploads. Deze snelheden zijn volledig afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale – hoe groter de afstand, hoe langzamer het internet.

Glasvezel

 • Glasvezel levert het snelste internet in vergelijking met kabel en ADSL, soms wel tot 1000 Mb/s. Deze hoge snelheid is perfect geschikt voor gebruikers die het internet veel gebruiken, denk aan online gaming en streaming van hoge kwaliteit.

TV en internet vergelijken in 3 stappen

Op zoek naar een nieuw abonnement of wil je graag overstappen? Een internet en tv abonnement vergelijken doe je met deze stappen.

Stap 1: postcodecheck

Bekijk alle mogelijkheden door je postcode samen met je huisnummer in te vullen en doe automatisch de postcodecheck. Je ziet direct welke abonnementen en providers op jouw adres mogelijk zijn.

Stap 2: providers vergelijken

Nadat je de postcodecheck hebt gedaan, zie je een overzicht met alle mogelijkheden voor jouw postcode. Gebruik filters om te vergelijken op prijs en inhoud.

Stap 3: Stap over

Kies een abonnement wat bij jouw situatie past en maak de overstap. De provider zal zorgen voor een soepele overstap, zodat je 100% kunt blijven genieten van zowel internet als televisie.

Internet en tv abonnement kiezen: let hierop

 • Welke snelheid heb je nodig?

We willen allemaal internet dat internet goedkoop en supersnel werkt. Welke snelheid je nodig hebt, hangt af van het aantal gebruikte apparaten en het gebruik. Woon je alleen? Dan kun je met 20 Mbit/s prima vooruit. Als je een gezin hebt, dan heb je een verbinding vanaf 40 Mbit/s nodig. Wil je graag streamen en gamen? Kies dan voor snelheden vanaf 100 Mbit/s.

 • Welk wifi-netwerk gebruik ik?

Heb je problemen met langzaam internet? Dan kan dit liggen aan je wifi-netwerk. Veel providers hebben een service waarbij ze hulp bieden bij langzaam internet. Overstappen heeft vaak weinig zin. Probeer deze tips voor betere wifi:

 1. Kies een goede plek voor de router

De router speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van je wifi-signaal. Plaats de router hoog en vrij. Denk aan een kast of plank om obstakels te verminderen. Zorg er daarbij voor dat de router minstens 30 cm van andere apparaten staat, zoals een babyfoon of alarmsysteem.

 1. Vervang de router

Als je router al een paar jaar oud is, dan is het verstandig om deze te vervangen. De meeste nieuwe routers ondersteunen moderne wifi-standaarden die goed passen bij de nieuwste apparaten. Het is hierbij verstandig om ook je nieuwe telefoon, tablet en computer te updaten.

 1. Ander wifi-kanaal kiezen

Herstart de modem en kies voor een nieuw kanaal. De meeste modems zorgen er automatisch voor dat het minst drukke kanaal wordt geselecteerd.

 1. Installeer een access point

Wist je dat access points het wifi-bereik vergroten? Een access point wordt gebruikt in draadloze netwerken om apparaten zoals telefoons, laptops en tablets toegang te geven tot het bekabelde netwerk. Het toegangspunt zorgt ervoor dat draadloze apparaten verbinding kunnen maken met het internet. Een access point wordt vaak gebruikt in huizen, kantoren of andere locaties waar draadloos internet nodig is. Een access point wordt voorzien van een snelle, stabiele verbinding via kabel waardoor het een snelle en betrouwbare methode is.

 • Internet en tv of alleen internet?

Vaak is internet bestellen een stuk goedkoper dan gebundelde pakketten. En wist je dat je via het internet ook NPO 1,2,3 en RTL XL zenders kunt terugkijken? De kosten hiervan zijn relatief laag, waardoor dit ook een voordelige optie kan zijn. Een belangrijk pluspunt van een internet only is de prijs. De kosten van een internet + tv abonnement zijn vaak een stuk hoger.

 • Welke apparatuur heb ik nodig?

Voor internet only krijg je altijd een modem (router) van je provider in bruikleen. Dit is voldoende om van het internet gebruik te maken. Wil je ook digitale televisie? Dan kun je vaak de tuner van je tv gebruiken. Wanneer je losse programma’s wilt opnemen, dan is een losse decoder noodzakelijk.

Een decoder is een digitale ontvanger, dat het digitale signaal, verzonden door je tv-aanbieder, omzet in beelden en geluid. Zonder dit kastje kan het beeldscherm de digitale tv niet interpreteren, en dus ook niet laten zien.

Goedkoopste internet en tv

Wat is het goedkoopste internet en tv in 2024? We hebben verschillende aanbieders voor je vergelijken. Let op: er is geen rekening gehouden met eventuele aanbiedingen.

Alles in 1 provider Pakket inhoud Aantal zenders Maandprijs
Ziggo 40 Mbit/s 79 € 43,50
Youfone 100 Mbit/s 50 € 45
Budget alles in 1 100 Mbit/s 70 € 46,50

Naast Ziggo, Youfone en Budget alles in 1, zijn er nog meer aanbieders beschikbaar in 2024:

 • T-Mobile internet en TV – vanaf € 47,50
 • Online.nl internet en TV – vanaf € 49
 • Solcon internet en TV – vanaf € 51,50
 • KPN internet en TV – vanaf € 52,50
 • Odido internet en TV – vanaf € 60,-
 • Freedom internet en TV – vanaf € 62,95
 • Caiway internet en TV – vanaf € 78,95

De prijzen kunnen sterk variëren gedurende het jaar, denk aan nieuwe zenders, zenders die verdwijnen, sneller internet of andere aanbiedingen. Een goedkoop tv- en internet abonnement is mogelijk, maar dit is volledig afhankelijk van je wensen. Hoe meer je wilt, hoe meer het abonnement per maand kost. Je kunt bij Aanbiedercheck een goedkoop abonnement vinden met drie manieren:

 1. Filter op prijs: vul de maximale prijs in die je wilt betalen voor internet en tv. Hieruit komt een overzicht van de mogelijke internet en tv abonnementen. Je kunt de prijs selecteren van laag naar hoog. Zo zie je meteen het goedkoopste internet en tv.
 1. Filter op eisen: Selecteer alle eisen die voor jou belangrijk zijn, zoals internetsnelheid en opties voor interactieve televisie. Sorteer de resultaten op prijs, zo weet je zeker dat alle abonnementen aan jouw wensen voldoen.
 2. Maximale prijs: Kies een maximale prijs én alle eisen voor een abonnement. Het goedkoopste pakket voldoet aan al je eisen. Je kunt het gemakkelijk vinden door de resultaten op prijs te sorteren.

Wat is de beste internetsnelheid?

De internetsnelheid die jij nodig hebt, is geheel afhankelijk van wat je nodig hebt. Wanneer je vaak wat downloadt en veel films kijkt, dan heb je sneller internet nodig dan bijvoorbeeld alleen het gebruik van een internet browser. De gemiddelde internetgebruiker maakt gebruik van 50 tot 100 Mbit/s.

 • Tot 20 Mbit/s

Alleenstaand en weinig gebruik van internet. Een film kijken, muziek afspelen en internetten is ook mogelijk.

 • 40 tot 50 Mbit/s

Wil je graag met meerdere apparaten streamen? Dan heb je aan 50 Mbit/s een goed aantal. Perfect voor gezinnen, die ook interactieve tv programma’s opnemen.

 • 80 tot 100 Mbit/s

Voor grote gezinnen is deze snelheid ideaal. Je kunt namelijk foto’s downloaden, streamen en interactieve TV kijken op hetzelfde moment.

 • Hoger dan 150 Mbit/s

Films streamen en downloaden in 4k resolutie? Dan heb je 150 Mbit/s nodig. Je kunt hierbij moeiteloos grote bestanden downloaden, goed geschikt voor studentenhuizen.

Hoe kies ik het juiste internet en tv abonnement?

Bij de keuze van een voordelig internet en tv pakket, zijn er verschillende behoeften te overwegen. Denk aan:

 • Wat is mijn maximale maandbudget?
 • Heb ik supersnel internet nodig? Of is een lagere snelheid ook voldoende?
 • Maak ik veel gebruik van streamingdiensten zoals Netflix?
 • Met hoeveel personen maak je gebruik van het internet?

Je kunt ook eens kijken naar glasvezelverbindingen. Dit kan wel iets duurder zijn, maar biedt stabieler en sneller internet in vergelijking met een ADSL-verbinding. Goedkoop is vaak duurkoop, dus kies zorgvuldig voor alle opties.

Wel of geen tv-pakket?

Heb ik in 2024 nog een tv-pakket nodig? Met de opkomst van streamingdiensten, wordt deze keuze steeds complexer. Je hebt nu al voor € 7,95 per maand toegang tot NPO, RTL, SBS en regionale omroepen via NLZiet. Bij NPO zijn programma’s zowel gratis als betaald beschikbaar en wie bijvoorbeeld live Eredivisie voetbal wil volgen, komt vaak uit bij een specifiek abonnement. Het is daarom de moeite waard om goed na te denken over wat aansluit bij jouw kijkvoorkeuren.

Combineer internet en tv met mobiel abonnement

Wist je dat door een mobiel abonnement af te sluiten bij dezelfde provider vaak zorgt voor extra veel korting? Er zijn veel aanbieders die combivoordeel bieden. Zo biedt Odido in 2024 Thuis Glasvezel Internet 100Mb + TV + Bellen voor € 52,50 per maand. Ook Ziggo heeft een mooie aanbieding van € 29,88 per maand voor Internet Lite & TV Start + Bellen. Let op: dit zijn tijdelijke aanbiedingen en kunnen altijd veranderen. Check hiervoor de providers voor definitieve prijzen.

Met een combideal krijg je vaak korting als je zowel een mobiel abonnement als een internet en tv-pakket afsluit. Denk aan dubbel zoveel mobiele data of een gratis zenderpakket. Geen behoefte aan telefonie? Zoek dan op de beste internet en tv aanbieding.

Internet en tv contractduur

Vaak krijg je bij een nieuw abonnement een contract, een schriftelijke afspraak tussen jou en de provider over internet en televisie. Hierin staat vastgelegd welk abonnement je afneemt en tegen welke prijs. Een contract voor tv en internet is vaak minimaal voor 12 of 24 maanden. Is je nieuwe abonnement slechts tijdelijk? Kies dan voor een contractduur van maximaal 12 maanden. Vind je het niet erg om een langer abonnement vast te leggen? Dan is een contractduur van 24 maanden vaak een stuk goedkoper.

Overstappen tv en internet bij Aanbiedercheck

Op zoek naar het goedkoopste internet en tv? Je kunt gemakkelijk internet vergelijken via onze internetvergelijker van Aanbiedercheck. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op met onze klantenservice.

Waarom Aanbiedercheck?

Eerlijk vergelijk van alle
aanbieders

Advies op u afgestemd /
Met persoonlijke overstapadviseur

Goedkoper dan bij
aanbieder zelf

Eerlijk vergelijk van alle
aanbieders

Overstapmomenten

Mevr. F uit Drachten

is op 31 augustus 2016 overgestapt naar Ziggo.

Dhr. Z uit Nieuwkoop

is op 31 augustus 2016 overgestapt naar Online.nl

Dhr. P uit Kampen

is op 31 augustus 2016 overgestapt naar Tele2

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.