Televisie

Heeft u het gevoel dat u teveel betaalt voor wat u krijgt? Of nodig heeft? U komt er alleen maar achter door de aanbieders met elkaar te vergelijken. Dat gaat heel gemakkelijk met de zogenaamde ‘vergelijker internet, bellen en digitale TV’ van de Consumentenbond. Daarna kunt u besluiten om over te stappen naar een andere provider. Overigens wordt ook het overstappen u heel gemakkelijk gemaakt.

Analoge of digitale televisie

Naar boven

Steeds meer Nederlanders kijken digitale televisie. De beeldkwaliteit is beduidend beter. Verder beschikt u – afhankelijk van het abonnement – over meer zenders, de mogelijkheid om films te huren en gemiste tv-programma’s terug te zien. Wel heeft u extra apparatuur nodig.

HD TV kijken

Naar boven

HD TV staat voor High Definition TV. Dit betekent dat het televisiesignaal meer beeldpunten heeft dan gewone televisie. Het beeld is scherper dan ooit te voren, tot wel zelfs twee keer zo scherp in vergelijking met DVD. Hoe kunt u HD TV kijken en komen daar nog aparte zaken bij kijken? Het loont vaak om voor de perfecte kijkervaring over te stappen naar een andere provider en wij helpen u daarbij.

Opzeggen en aanpassen van abonnementen

Naar boven

Internet, telefonie en televisie zijn door de jaren heen steeds meer met elkaar vervlochten geraakt. Aanbieders zijn op de vraag van consumenten ingesprongen met handige en voordelige 3-in-1 pakketten. Toch wil je misschien iets veranderen aan jouw situatie, want internet en telecommunicatie zijn continue in beweging. Wat zijn de mogelijkheden voor het aanpassen of veranderen van een abonnement?

Besparen op televisiekosten

Naar boven

Televisie kijken is de laatste jaren erg veranderd. Veel mensen hebben ooit een combinatiepakket televisie met internet en bellen aangeschaft. Is dat in alle gevallen nog wel de voordeligste keuze? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Televisie via glasvezel

Naar boven

Televisie kijken via glasvezel biedt vrijwel dezelfde mogelijkheden als televisie kijken via DSL of de kabel. Zo kunt gebruik maken van interactieve televisie, oftewel televisie pauzeren en opnemen. Verder behoort een abonnement op extra zenders, waaronder HD-zenders, tot de mogelijkheden. En u kunt televisie kijken op uw tablet of smartphone.

Decoder

Naar boven

Wilt u digitale TV ontvangen? Dan heeft u een decoder nodig. Een decoder – ook wel een digitale TV-ontvanger of een tuner genoemd – is inbegrepen bij uw abonnement op digitale TV.

Elektronische programmagids

Naar boven

Met een elektronische programmagids (EPG) raadpleegt u heel eenvoudig de programma’s van alle beschikbare televisiezenders op uw televisie. De elektronische programmagids is onderdeel van nagenoeg alle abonnementen voor digitale TV.

HD televisie

Naar boven

HD TV staat garant voor een extra hoge geluid- en beeldkwaliteit. Deze techniek wordt ook wel ‘hoge definitie televisie’ of ‘high definition television’ genoemd. Het is wel een voorwaarde dat u beschikt over een HD-televisie. En een bijpassend TV-abonnement.

Harddiskrecorder

Naar boven

Het moderne leven is druk en veel televisiezenders houden daar geen rekening mee. Wordt uw favoriete serie bijvoorbeeld veel te laat op de avond uitgezonden? Dat hoeft tegenwoordig geen enkel probleem te zijn dankzij de harddiskrecorder. Opnames maken van een programma gaat eenvoudiger en betrouwbaarder dan ooit te voren. U bepaalt van nu af aan exact het moment waarop u een film, wedstrijd of serie wilt kijken.

Interactieve TV Online

Naar boven

Interactieve Televisie Online is een handige vorm van televisie kijken waardoor nooit meer ruzie gemaakt hoeft te worden over wat men wil kijken. Deze vorm van televisie wordt gratis aangeboden door providers die interactieve televisie en internet in een pakket hebben.

Interactieve televisie

Naar boven

Wat interactieve televisie zo bijzonder maakt, is dat u meer betrokken bent bij bepaalde programma’s. U kunt bijvoorbeeld live stemmen tijdens een sterrenjacht! Bovendien bepaalt u met interactieve televisie zelf wat u kijkt. En op welk moment.

Video on Demand

Naar boven

Video on demand is de laatste jaren snel volwassen geworden en heeft de rol van de videotheek overgenomen. Met dit systeem kan de kijker op elk moment films en series kijken zonder dat er nog een fysieke drager als een dvd aan te pas komt. Video on Demand gebruikt dankzij de grote internetsnelheden steeds vaker de mogelijkheden van streaming. Een alternatief vormen diensten waarmee de gekozen content eerst wordt gedownload naar een apparaat en vervolgens wordt afgespeeld.

Digitale apparatuur nodig

Naar boven

Zoals u vast weet gaat digitaal uit van enen en nullen. Om deze taal om te zetten naar beeld en geluid op de aangesloten televisie, heeft u een digitale decoder nodig. Er zijn verschillende uitvoeringen. Een personal video recorder (PVR) maakt het mogelijk om live televisie terug te spoelen of te pauzeren. Ook kunt u hiermee programma’s opnemen.

TV met digitale tuner

Naar boven

Bent u in het bezit van een moderne televisie? Hier is een digitale tuner ingebouwd. Dit is een voorwaarde om het digitale signaal te kunnen ontvangen. De meeste aanbieders hebben een speciale insteekkaart ontwikkeld. Deze kaart haalt de versleuteling van het digitale signaal af. Dan pas kunt u daadwerkelijk digitale televisie kijken. En gebruik maken van de extra’s, inbegrepen bij het abonnement.

High Definition

Naar boven

De beeldkwaliteit van digitale televisie wordt ook wel aangeduid met ‘high definition’ (HD). Dit houdt in dat het beeldsignaal is opgebouwd uit meer beeldpunten. Vergeleken met het traditionele televisiesignaal bevat het digitale meer detail. Afhankelijk van de grootte van het scherm – 1280 x 720 beeldpunten of 1920 x 1080 beeldpunten – levert het respectievelijk 2 en 5 keer meer details op.

Interactieve televisie

Naar boven

Een groot voordeel van digitaal televisie kijken is dat u interactieve televisie kunt ontvangen. Dan kunt u denken aan diensten zoals ‘uitzending gemist’ en het huren – en bekijken – van online films. Goed om te weten is dat niet elke aanbieder interactieve televisie gratis aanbiedt. Verder heeft u een PVR nodig. Of een speciale losse decoder.

Digitale televisie op meerdere televisies

Naar boven

Waar het bij analoge televisie heel gemakkelijk is om – zonder extra apparatuur – meerdere televisies aan te sluiten, werkt dat bij digitale televisie anders. U heeft voor elke televisie, waarop u digitale televisie wilt ontvangen, apparatuur nodig. Dat kan een PVR, een decoder of een in de televisie ingebouwde digitale tuner zijn. Dit brengt extra kosten met zich mee. Over kosten gesproken, het kan ook zijn dat u extra abonnementskosten moet betalen.

Programma’s opnemen

Naar boven

Wilt u eenvoudig digitale televisie opnemen? Dan kunt u het beste een PVR aanschaffen. Een groot voordeel is dat u – ongeacht wat u op dat moment kijkt – elke digitale zender kunt opnemen. Overigens is het wel mogelijk om van een moderne televisie – met ingebouwde digitale tuner – op te nemen op een dvd-recorder. Alleen kunt u dan alleen opnemen wat u op dat moment kijkt. De mogelijkheden zijn dus vrij beperkt.

Overstappen van analoog naar digitaal?

Naar boven

Wilt u de overstap maken van analoge naar digitale televisie? Om een weloverwogen keuze te maken – er komen nu eenmaal kosten bij kijken – doet u er verstandig aan om de volgende vragen te beantwoorden:
1. Hoe wilt u digitale televisie ontvangen?
2. Wat heeft u nodig voor digitale televisie?
3. Hoe wilt u digitale televisie opnemen?
4. Wilt u gebruik maken van interactieve televisie?
5. Welke kabels heeft u nodig voor HD-televisie?
6. Wilt u op meerdere televisies digitale televisie kijken?
7. Wilt u ook internet en telefonie afnemen?
8. Welke aanbieders bieden welke mogelijkheden?

Denk aan de juiste apparatuur

Naar boven

Niet elke televisie kan het HD-signaal verwerken. Daarvoor is een HD televisie nodig. U herkent een televisie die HD-beeld kan uitzenden aan het officiële HD-ready logo. Zolang het logo aanwezig is maakt het verder niet uit of het plasma-, lcd of lcd/ledbeeld is. Bij het gebruik van HD TV hoort een decoder. Deze krijgt u meestal in bruikleen van de provider. Let daarom goed op welke provider dit aanbiedt. Soms moet namelijk een eigen decoder worden aangeschaft. Nieuwe televisies hebben een ingebouwde tuner waarmee je de publieke omroepen gratis via de ether in HD kunt bekijken.

Is HD altijd HD?

Naar boven

Echte HD wordt ook wel native HD genoemd. Dat zijn programma’s die in HD worden gefilmd. Wanneer een programma niet native is, kunt u toch nog plezier hebben van een HD TV want deze programma’s worden gewoon via de HD-zender uitgezonden. De beeldkwaliteit gaat er hierbij enorm op vooruit en is aanzienlijk beter dan normale digitale televisie. Met HD TV wordt het kijkplezier dus hoe dan ook vergroot.

Welke zenders gebruiken HD?

Naar boven

Alle populaire Nederlandstalige zenders zenden in HD uit. Dus de publieke omroepen, de verschillende kanalen van RTL, SBS, Veronica en Net5 zijn met een HD TV in hoge kwaliteit te zien. Daarnaast verschilt het aantal HD-kanalen per provider en dit is een belangrijk aspect om te bestuderen wanneer u een overstap van provider overweegt. Als u zich verheugt op het volledig uitbuiten van uw HD TV loont het vanzelfsprekend om een provider met veel HD-zenders te zoeken. Sommige providers bieden een HD-pakket met extra zenders aan.