Internet

Al uw vragen over internetabonnementen, maar traag internet, internetkosten en internet op meerdere apparaten worden hier beantwoord. We hebben zelfs een stappenplan voor u opgesteld hoe u traag internet kunt oplossen.

Over aanbieders van internet, tv en telefonie

Naar boven

Om u te verleiden tot het afsluiten van een nieuw abonnement stellen de aanbieders van internet, tv en telefonie – of alles in 1 – regelmatig nieuwe abonnementen samen. Ze schermen vooral met een snellere verbinding, een lagere prijs en allerlei extra’s. U kunt hiervan profiteren door de abonnementen en prijzen met elkaar te vergelijken.

Besparen op internetkosten

Naar boven

Vaak als u er een factuur bij pakt, dan wordt duidelijk dat de kosten van een internetabonnement behoorlijk oplopen. Dat kan best wat minder! Hier leest u hoe u kunt besparen op deze kosten.

Thuis je internet versnellen

Naar boven

Sneller internet staat niet per definitie gelijk aan een duurder abonnement afsluiten. Het loont de moeite om de vertragende factoren in én om huis bij de kop te pakken.

Stappenplan traag internet

Naar boven

Stappenplan voor klachten bij een trage internetverbinding. Is het internet veel trager dan afgesproken? Om te checken of het een structureel probleem betreft – en om uw internetaanbieder vervolgens in gebreke te stellen – kunt u gebruikmaken van dit stappenplan.

Internet op meerdere apparaten

Naar boven

Draadloos of met een netwerkkabel, op een modem kunt u meerdere apparaten aansluiten. Weet u welke netwerkmogelijkheden er zijn? En hoe u omgaat met eventuele problemen?

Beveilig uw wifi

Naar boven

Natuurlijk wilt u niet dat anderen gebruik – of misbruik – maken van uw internetverbinding. Daarom is het belangrijk om uw wifinetwerk te beveiligen.

Wifi hotspots

Naar boven

Wist u dat u in ons land op miljoenen locaties – de zogenaamde wifi hotspots – gratis gebruik kunt maken van wifi? Bijzonder handig! Let er wel op dat u veilig surft.

Antivirus

Naar boven

Het ene computervirus richt meer schade aan dan het andere. Hoe dan ook, u doet er verstandig aan om uw computer te beschermen tegen virussen. De oplossing: antivirus software.

Modem

Naar boven

Heeft u een glasvezelabonnement afgesloten? Dan heeft u er vast ook een modem in bruikleen bij gekregen. Veelal gaat het om een draadloos modem.

Spamfilter

Naar boven

Spam is de afkorting van ‘sending people annoying mail’. Dit is verboden in Nederland. In vele andere landen (nog) niet. Door een spamfilter op uw computer te installeren, kunt u zich hier tegen wapenen.

Internet plus telefonie

Naar boven

Vele internetproviders bieden ook telefonie aan. Telefonie over internet. Dan kunt u kiezen tussen het standaardabonnement en het zogenaamde onbeperkt abonnement. Kiest u voor de eerste variant, dan betaalt u voor elk gesprek. Als u een onbeperkt abonnement afsluit, dan kunt u tegen vaste kosten onbeperkt bellen naar vaste nummers. Bij de meeste aanbieders is bellen naar mobiele nummers inbegrepen. Handig aan de combinatie internet plus telefonie is dat u te maken hebt met één aanspreekpunt. Ook ontvangt u maar één nota. Klik hier om de aanbieders met elkaar te vergelijken.

Internet, telefonie en digitale televisie (alles in 1)

Naar boven

Een ‘alles in 1’ pakket – oftewel internet, telefonie en digitale tv van een aanbieder – is goedkoper dan losse abonnementen. Ook hier geldt dat u te maken heeft met één aanspreekpunt. En dat u één nota ontvangt. Het is goed om u te realiseren dat de diverse aanbieders op een andere manier werken. Zo bieden Ziggo en Caiway het tv-signaal aan via een coaxkabel. Met Digitenne van KPN plukt u het signaal uit de lucht. Let wel, Digitenne is goedkoper, maar biedt minder tv-zenders. Ook behoort HD tv niet tot de mogelijkheden. KPN biedt een alternatief: tv kijken via internet. Ook XS4ALL en Tele2 werken op deze wijze. Een laatste mogelijkheid betreft tv kijken via de satelliet. Dan kunt u denken aan CanalDigitaal. Dit is prijstechnisch heel aantrekkelijk. Ook beschikt u over veel zenders. Wilt u de aanbieders met elkaar vergelijken? Klik hier voor een vergelijkingsoverzicht.

Extra’s en opties

Naar boven

Menig aanbieder biedt (een van) de onderstaande extra’s en opties aan. Let wel, hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Check dit vooraf goed.
– type modem
– e-mail
– spamfilter
– antivirus
– homepages
– wifi hotspots

Kies het juiste abonnement

Naar boven

Voordat u een abonnement afsluit, doet u er verstandig aan om na te gaan wat u precies nodig heeft. Neem nu de gewenste internetsnelheid. Er zijn providers die snelheden tot 200 mb per seconde aanbieden. Heeft u dat nodig? U kunt vast prima uit de voeten met een lagere snelheid. Oftewel een goedkoper abonnement. Kies het abonnement dat het beste bij u past.

Vergelijk internetproviders

Naar boven

Als u weet wat u nodig heeft, dan kunt u op zoek gaan naar de juiste aanbieder. U zult ervaren dat de diverse aanbieders heel verschillende mogelijkheden bieden. Bij de ene partij is tv en telefonie inbegrepen, bij de andere niet. Reden temeer om de internetabonnementen goed met elkaar te vergelijken. Klik hier voor een vergelijkingsoverzicht.

Traag internet? Upgrade niet meteen

Naar boven

Over het algemeen staat een hogere snelheid gelijk aan een duurder abonnement. U kunt eerst proberen om de internetsnelheid binnen uw huidige abonnement te versnellen. Elke extra mb is meegenomen.

Neem een goedkoper abonnement, als dat kan

Naar boven

Er zijn aanbieders, die de snelheden van abonnementen verhogen. Kosteloos! Dan kan het zo zijn dat u met een goedkoper abonnement uit de voeten kunt. Dezelfde snelheid, als u gewend bent, tegen lagere kosten. Na het eerste jaar kunt u bij een aantal aanbieders, waaronder Ziggo, ‘downgraden’ naar zo’n goedkoper internetabonnement.

Bel gratis via internet

Naar boven

Natuurlijk kunt u uw internetabonnement aanvullen met telefonie. Zeker als u niet zoveel belt, is dit kostentechnisch een aantrekkelijke oplossing. Bovendien belt u zo goedkoper naar iemand in het buitenland. Check hier om welke programma’s en apps het gaat. Én welke het beste bij u past.

Opzeggen en aanpassen

Naar boven

Bent u niet tevreden met uw internetabonnement? Allereerst kunt u proberen om uw huidige abonnement te herzien. Misschien kunt u de internetsnelheid aanpassen. Neemt u ook televisie af? U bespaart kosten als u wat zenderpakketten kunt stopzetten. Veelal is dit mogelijk via de website van uw aanbieder. Anders kunt u telefonisch contact opnemen. Of u per direct – en kosteloos – kunt overstappen naar een andere aanbieder is afhankelijk van de duur van het contract met uw huidige aanbieder. Zit de eerste contractperiode er nog niet op of heeft u deze onlangs vernieuwd of verlengd? Dan wordt u gehouden aan die afspraken. Anders betreft de opzegtermijn een maand. Raadpleeg dit vergelijkingsoverzicht.

Kijk televisie via internet

Naar boven

Uw favoriete serie of film bekijken, waar en wanneer u maar wilt. Hoe fijn is dat! Dit is mogelijk met video on demand. Televisie kijken via internet wordt steeds aantrekkelijker. Hiermee samenhangend bieden steeds meer providers deze dienst aan. U heeft een smart tv nodig om televisie te kijken via internet. Als u een wat oudere televisie hebt, dan kunt u deze smart maken met een mediaspeler. Dan kunt u denken aan Google Chromecast en Apple TV.

Er zijn vele manieren om te besparen op internetkosten. Pak uw voordeel.