Informatie

Informatie

Ongewenste e-mail weren: spamfilter
Een spamfilter werkt als volgt: de filter herkent ongewenste mail en verwijdert die automatisch uit uw mailbox. Dit wordt gedaan voordat u – de gebruiker – overgaat tot het downloaden van de berichten. Niet alleen wordt ongewenste e-mail zo tegengehouden, ook gaat het downloaden van de overige berichten stukken sneller. Een spamfilter beperkt de overlast tot een absoluut minimum. Hoewel de meeste aanbieders een spamfilter aan hun pakketten hebben toegevoegd, is het raadzaam om dit even te checken. En of er mogelijk toch niet een ‘kleine’ maandelijkse vergoeding voor wordt gevraagd.  
Mooie beloften in spam-mails
Wat spam-mails met elkaar gemeen hebben is dat er mooie beloften in staan. En dat ze massaal – met een druk op de knop – naar heel veel mensen tegelijk worden verstuurd. Als uw e-mailadres eenmaal bekend is, dan zult u nog veel meer spam ontvangen. Vaak gaat het om beloften, die in de praktijk nooit kunnen worden waargemaakt. Precies om die reden is spam in ons land verboden.
Van bedraad modem naar draadloos internet
Hoewel de kans groot is dat u een draadloos modem ontvangt, komt het een enkele keer voor dat een bedraad modem is inbegrepen. Is dit laatste het geval? En wilt u toch profiteren van de voordelen van draadloos internet? Dan zou u het op de volgende manier kunnen oplossen: koop een router – bijvoorbeeld in een online winkel – en sluit deze aan op het (bedrade) modem van uw glasvezelaanbieder. Dit kunt u heel eenvoudig zelf doen.
Modem in bruikleen
Natuurlijk is het wel verstandig om vooraf te weten of u een modem tot uw beschikking krijgt. En zo ja, om welk type het gaat. Deze informatie vindt u in de specificaties van de verschillende glasvezelabonnementen. Hoewel de afmetingen per aanbieder verschillen, lijkt het glasvezelmodem qua afmetingen op de modems, die ook gebruikt worden voor het signaal via de kabel of ADSL. U kunt het dus prima kwijt in de meterkast.
Antivirus software op uw computer
Antivirus software wordt ook wel een virusfilter genoemd. Of virusscanner. Hoewel er sprake is van een andere naamgeving, is de werkwijze hetzelfde. Deze software controleert alle binnenkomende bestanden op uw computer. Dat geldt ook voor e-mailbijlagen, zoals muziek- en filmbestanden. Als de antivirus software op het spoor komt van een onveilig bestand, dan krijgt u een melding. U doet er goed aan om het betreffende bestand – ongeopend – meteen te verwijderen. Vele internetaanbieders bieden bij een abonnement gratis antivirus software voor e-mail aan. Wilt u hier gebruik van maken? Check vooraf de specificaties van de pakketten.
Het schadelijke effect van virussen
Elk computervirus slaat op een andere manier toe. Er zijn virussen, die ervoor zorgen dat uw persoonlijke gegevens bij de verkeerde mensen terechtkomen. Andere virussen hebben tot gevolg dat er bestanden van uw computer verdwijnen. Om te voorkomen dat u belangrijke informatie kwijtraakt, kunt u antivirus software op uw computer installeren. Zo is uw computer beschermd tegen schadelijke aanvallen.
Hoe zit het met uw privacy?
Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat de netwerkbeheerder inzicht heeft in al het netwerkverkeer? U doet er goed aan om zelf uw internetverbinding te versleutelen.
Kunt u veilig internetbankieren via wifi?
Het antwoord is: ja. Alle banken schakelen dan namelijk om naar een beveiligde verbinding. Dat gebeurt ook als u gebruik maakt van bankier-apps. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat uw smartphone of computer is bijgewerkt volgens de updates. Toch adviseert de Consumentenbond om zo min mogelijk te bankieren via openbare wifi. De wifi-hackers zitten niet stil.
Hoe maakt u een continu beveiligde verbinding?
Om continu via een beveiligde verbinding te internetten, kunt u gebruik maken van de zogenaamde VPN-diensten. De afkorting VPN staat voor: virtual private network. U kunt een VPN het beste vergelijken met een beveiligde tunnel. Zo surft u over het internet. Het internetverkeer loopt via de server van uw VPN-aanbieder.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.