Wat is een breedbandverbinding?

Comfortabel thuis op de bank zonder enige vertraging een HD-film streamen en zorgeloos online games spelen. Dit is allemaal mogelijk dankzij een breedbandverbinding. Maar wat is een breedbandverbinding eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor ons?

Aanbiedercheck auteur Ali

Breedbandverbinding: dit betekent het

Kort gezegd is breedband een snelle internetverbinding. Vaak gaat dit om een koperen telefoonlijn of glasvezelkabel. Breedband heeft als betekenis dat de verbinding met het netwerk wordt gemaakt met een snelle verbinding. Dit wordt vaak uitgedrukt in kilobits of megabits (kbit/s of Mbit/s). Er zijn daarnaast ook veel over-the-air-opties beschikbaar, zoals 3G-,4G- en 5G-verbindingen die vanwege de snelheid ook als breedband worden geclassificeerd.

Wat is een breedbandaansluiting?

De aansluiting gaat via een simpele kabel waarbij je met meerdere toepassingen tegelijkertijd kunt werken. Met deze breedband kabel kun je internetten, tv kijken en telefoneren, allemaal tegelijk.

Breedband modem

Mobiel breedband wordt gebruikt om draadloze internettoegang via mobiele netwerken aan te geven. Zo krijg je toegang tot netwerken via een draadloos modem of laptop of een ander device.

Met mobiel breedband van bijvoorbeeld Ziggo of KPN kun je ook meerdere medewerkers laten werken op laptop of tablet, met datategoed dat ze delen vanuit één bundel. Zodra de bundel op is, dan gelden dezelfde tarieven als er binnen.

Breedbandverbindingen vergelijken

  • DSL: Maakt gebruik van bestaande telefoonlijnen zonder het verstoren van de telefoonservice. DSL biedt goede snelheden, mits de afstand tot de telefooncentrale niet te ver is.
  • Kabelinternet: Maakt gebruik van coaxkabels en biedt hogere snelheden dan DSL en is minder gevoelig voor afstand. Let wel op dat de snelheid kan afnemen in piekuren. 
  • Glasvezel: Dit is de snelste optie, waarbij data wordt verzonden via lichtsignalen door glasvezelkabels. Glasvezel Internet biedt hoge snelheden, maar is nog niet overal beschikbaar. Doe de postcodecheck en vergelijk de diverse providers voor de mogelijkheden op jouw locatie.
  • Satelliet internet: Dit wordt vaak gebruikt voor afgelegen of landelijke gebieden waar de andere opties niet beschikbaar zijn. De snelheid is wel vaak lager, en kan problemen veroorzaken bij online gamen of vergaderen.
  • Mobiel breedband (4G/5G): Hier wordt gebruikgemaakt van het mobiele netwerk om internettoegang te bieden. De snelheid en betrouwbaarheid kunnen afhankelijk zijn van de dekking en het aantal gebruikers. 

Een breedbandverbinding is essentieel voor het streamen van HD-films en online gamen. Afhankelijk van je locatie en behoeften zijn er verschillende opties beschikbaar zoals DSL, kabelinternet, glasvezel, satelliet internet en mobiel breedband. Door het vergelijken van internetproviders kun je de beste breedbandverbinding voor jouw situatie vinden.

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.