Ziggo of KPN?

Ben je op zoek naar een nieuw internetabonnement? Dan kom je al snel uit op Ziggo en KPN, de twee grootste spelers op de markt. Maar wat is nu beter: KPN of Ziggo? Samen domineren ze maar liefst 80% van de Nederlandse internetmarkt. In dit artikel vind je alle informatie die je zal helpen om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Aanbiedercheck auteur Ali

Wat is beter: KPN of Ziggo?

KPN en Ziggo hanteren beide verschillende netwerken voor het leveren van internetdiensten. Dit is ook meteen het grootste verschil tussen beide aanbieders. Internet via coax-kabels, zorgt voor hoge downloadsnelheden, terwijl glasvezel bekend staat om snelheid en betrouwbaarheid – wat perfect is voor zowel zakelijk als privégebruik.

 • Ziggo: Maakt gebruik van coax-kabels voor internet, wat sterk is in downloadsnelheid.
 • KPN: Internet via DSL (koper) en glasvezel voor nieuwere en snellere aansluitingen.

De keuze tussen deze twee aanbieders is dus ook vooral afhankelijk van de beschikbare technologie in een gebied en de behoeften van de gebruiker.

Glasvezel vs kabel

KPN levert een glasvezelverbinding, wat bekend staat om de snelheid en stabiliteit. Het biedt minder vertraging (lagere ping) wat belangrijk is voor real-time toepassingen, zoals videobellen en online gamen.

Voordelen KPN glasvezel:

 • Snelle uploadmogelijkheden
 • Stabiele verbinding
 • Minder vertraging

Voordelen Ziggo kabel:

Voor huishoudens waar glasvezel nog niet beschikbaar is, biedt Ziggo internet via kabel.

 • Beschikbaarheid in gebieden zonder glasvezel
 • Ruime downloadsnelheid

Ziggo of KPN voor internetsnelheid? KPN glasvezel is een goede keuze voor een snelle, stabiele internetverbinding met hoge uploadsnelheden. Wanneer je in een gebied woont zonder toegang tot glasvezel, dan is Ziggo kabel een goed alternatief met voldoende snelheid voor de meeste huishoudens.

Internet Downloadsnelheid Uploadsnelheid Ping
KPN Glasvezel 1000 Mbps 1000 Mbps 1 ms
KPN DSL 200 Mbps 30 Mbps 30 ms
Ziggo kabel 1000 Mbps 75 Mbps 20 ms

Tabel 1: Overzicht van snelheden KPN en Ziggo

Ben je al in het bezit van KPN glasvezel en ben je benieuwd naar de internetsnelheid? Op deze Speedtest-pagina kun je het met één druk op de knop meteen testen. Zo weet je binnen no-time de uploadsnelheid en downloadsnelheid van jouw internet!

Ziggo KPN vergelijken: klantenbeoordelingen

Wat is beter KPN of Ziggo? Wij geloven in de kracht van klantbeoordelingen, waarbij je met waardevolle inzichten beide internetproviders kunt vergelijken. Met internet vergelijken krijg je inzichten over de snelheid, kosten en mogelijkheden op jouw adres.

KPN Glasvezel KPN DSL Ziggo kabel
Algemene score 7,7 7,3 7,4
Internetkwaliteit 8,0 7,4 7.4
televisie kwaliteit 7,4 6,7 7,4
Storingen 21% 24% 18%
Vaste telefonie 8,4 8,3 8,1
Klantenservice 7,3 7,3 7,2

Tabel 2: Overzicht van klantbeoordelingen vierde kwartaal 2023

Wat is goedkoper Ziggo of KPN?

De prijzen bij zowel KPN als Ziggo zijn beide goedkoop. Ook krijg je vaak bij de overstap nog extra korting. Hieronder geven we je een gedetailleerd overzicht:

KPN

Het goedkoopste internetabonnement van KPN heeft een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en kost € 42,50 per maand. Deze prijs is hetzelfde voor DSL als glasvezel. Klanten van KPN krijgen een extra voordeel, namelijk de KPN Wifi Tuner. Dit is een gratis service om je wifi signaal te optimaliseren. Ben je op zoek naar nog betere wifi, dan biedt deze provider ook Super Wifi-punten voor extra bereik in je gehele woning.

ZIGGO

Voor een internetpakket bij Ziggo, genaamd Ziggo Internet Lite, betaal je net zoals bij KPN € 42,50 per maand voor 100 Mbit/s. Voor bestaande klanten die op zoek zijn naar betere wifi, kunnen de Ziggo Power Promise aanschaffen en voor nieuwe klanten is er een gratis wifiservice beschikbaar. Ook biedt Ziggo de Smart Wifibooster Set voor een sterk wifi-netwerk in het gehele huis.

Beide providers bieden vergelijkbare internetpakketten tegen dezelfde prijs, maar met verschillende extra opties voor wifi-optimalisatie.

TV aanbod: KPN vs. Ziggo

Het Nederlandse televisielandschap verandert voortdurend. Door de opkomst van streamdiensten en verliezen van exclusieve rechten, is het TV-aanbod tussen Ziggo en KPN in 2024 flink veranderd.

Veranderingen in het TV-aanbod 2024

Formule 1

Voorheen had Ziggo exclusieve rechten voor het uitzenden van de Formule 1 en HBO, wat een groot voordeel gaf vergeleken met KPN. Deze verschillen zijn kleiner geworden sinds Ziggo deze rechten niet meer bezit.

Streaming Formule 1

Ben je een Formule 1 liefhebber? Dan kan je vanaf nu terecht bij streamingdiensten zoals ViaPlay en F1TV Pro. Je kunt deze diensten bereiken via een app op je smart-tv of mediaspeler. ViaPlay is toegankelijk via je afstandsbediening bij zowel Ziggo als KPN. Je hebt hiervoor wel een abonnement nodig.

Voetbal via ESPN

Als voetbalfan wil je natuurlijk geen wedstrijd missen, daarom kun je vanaf nu ESPN toevoegen aan het internetabonnement. Extra opvallend dat je bij Ziggo 5 euro meer betaalt per maand dan bij KPN voor hetzelfde aanbod.

Kwaliteit van het beeld

Een belangrijke overweging bij de keuze tussen KPN en Ziggo is de beeldkwaliteit. Hierbij biedt Ziggo over het algemeen meer tv-zenders in hoge resolutie (HD) in vergelijking met KPN. Als het aankomt op 4K-content, dan is aanbod bij beide aanbieders nog niet groot. Zo heeft Ziggo slechts twee lineaire zenders in 4K, en dit is alleen mogelijk met een duurder abonnement. KPN daarentegen, biedt voor € 2,50 per maand een upgrade om vier zenders in 4K te ontvangen. Als we kijken naar on-demand content, dan is het 4K-aanbod bij beide providers groot.

Een groot gemak wat zowel Ziggo als KPN bieden, is dat je televisie kunt kijken zonder het gebruik van een kastje. Met een app kun je binnen no-time televisie kijken en radio luisteren, zolang de tv verbonden is met internet. De draadloze manier van tv kijken biedt veel vrijheid.

Kan Ziggo gebruikmaken van KPN glasvezel?

Blijf ik gebruik maken van mijn vertrouwde coaxkabel van Ziggo of maak ik de overstap naar glasvezel? Ziggo blijft voornamelijk diensten aanbieden via de coaxkabel. Deze technologie staat er namelijk om bekend om snelle en betrouwbare verbindingen aan te bieden. Veel gebruikers ervaren geen problemen met deze verbinding.

Echter, in verschillende gemeente heeft Ziggo nu een stap gezet richting glasvezeltechnologie. Dit is een uitzondering en niet de standaard, dus goed om te kijken of dit in jouw gemeente ook van toepassing is.

We zien daarnaast dat glasvezelproviders bezig zijn met de uitbreiding van hun netwerken. KPN, Open Dutch Fiber, Odido, Delta en andere internetproviders zetten stappen in het aanbieden van glasvezel. Deze vezels zijn namelijk in staat om data heel snel te verzenden. Dit zorgt voor een snelle en stabiele internetverbinding.

Kun je overstappen van KPN naar Ziggo?

Het is mogelijk om van KPN de overstap te maken naar Ziggo. Je kunt tijdens het bestellen bij Ziggo voor de overstapservice kiezen, waarbij Ziggo je abonnement op zal zeggen bij jouw huidige aanbieder. Let op: de Overstapservice kun je alleen gebruiken als de overstapdatum minimaal 30 dagen en maximaal 90 dagen in de toekomst ligt. Dit is vanwege de wettelijke opzegtermijn van je huidige provider.

Wat is de Overstapservice precies?

De Overstapservice is een gezamenlijk initiatief van providers in Nederland om het voor klanten eenvoudiger te maken om over te stappen van de ene naar de andere service. De overstapservice kun je gebruiken bij de volgende voorwaarden:

 • Je huidige provider ondersteunt de Overstapservice;
 • Je hebt een internetabonnement en/of tv-abonnement;
 • De aanvraag is voor hetzelfde adres.

Met de Overstapservice van Ziggo voorkom je dubbele kosten, het vermijden van een periode zonder internet, zonder tv of internet en veel administratie. Jouw nieuwe provider zorgt er namelijk voor de opzetting van je oude provider.

Ziggo of KPN: voor- en nadelen

Twee van de grootste spelers op de markt zijn KPN en Ziggo. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beide providers?

Voordelen van Ziggo

 • Hoge internetsnelheid

Bij Ziggo via kabel kun je rekenen op hoge internetsnelheden, door het gebruik van kabeltechnologie. Maak je gebruik van online games of grote bestanden? Dan is Ziggo een perfecte keuze.

 • Bekijk exclusieve content

Liefhebber van sport? Voetbal, tennis of Formule 1? Dan zit je goed bij Ziggo Sport. Bij Ziggo krijg je exclusieve toegang tot diverse sportevenementen, zo mis je geen seconde.

 • Groot TV-aanbod

Naast het standaard aanbod, biedt Ziggo een breed aanbod aan speciale zenders en pakketten.

Nadelen van Ziggo

 • Geen gebruik van glasvezel

Kabelinternet is snel, maar Ziggo is niet van plan grote stappen te zetten richting een glasvezelnetwerk. Ziggo blijft alleen via de coaxkabel te ontvangen en niet via glasvezel van bijvoorbeeld Open Dutch Fiber, Odido, KPN of Delta.

 • Prijzig na promotie

Ziggo lijkt vaak aantrekkelijk wanneer je het net aanschaft, maar na de promotie kan de prijs flink oplopen. Het is dus belangrijk om op te letten op de tarieven die gelden na de promotieperiode.

Voordelen van KPN

 • Glasvezeltechnologie

KPN is druk bezig met het investeren in haar glasvezelnetwerk, wat zorgt voor razendsnel en stabiel internet.

 • Flexibele TV-pakketten

Bij KPN krijg je de flexibiliteit om je tv-pakket aan je eigen wensen aan te passen, hierdoor zit je niet vast aan zenders die je niet kijkt.

 • Combineren van diensten

Ben je al in het bezit van KPN mobiel? Dan biedt KPN de mogelijkheid om diensten te bundelen, zo geniet je van extra voordelen zoals korting of een extra service.

Nadelen van KPN

 • Lagere maximale snelheden

Afhankelijk van waar je woont, kan het zo zijn dat de maximale snelheden van KPN lager liggen dan wat Ziggo biedt via kabel.

 • Nog niet overal beschikbaar

Hoewel KPN bezig is met het aanleggen van glasvezel, is het nog niet overal in Nederland beschikbaar.

Beste keuze: KPN of Ziggo?

De beste keuze zal vooral afhangen van jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Ben je op zoek naar supersnel internet? Dan neig je misschien eerder naar Ziggo. Ben je juist op zoek naar een provider die investeert in glasvezel? Dan lijkt KPN een betere optie. Vergelijk zowel de huidige pakketten, prijzen en beloften op zowel service als snelheid om de beste provider te kiezen. Lees reviews en vraag bekende naar hun ervaringen.

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.