Wat is een DSL aansluiting?

Je komt ‘s avonds thuis en je checkt nog even snel je e-mails of streamt je favoriete serie. Dankzij een DSL-aansluiting gaat dit supersnel zonder enige haperingen. Maar wat is een DSL-aansluiting? En waarom is het populair voor internet thuis?

Aanbiedercheck auteur Ali

DSL aansluiting: wat betekent dit?

Simpel gezegd is DSL internet via de telefoonlijn. Het signaal wordt doorgegeven via lange koperdraden, waardoor het gevoeliger kan zijn voor storingen. De snelheid die je kunt krijgen met een DSL aansluiting, is afhankelijk van je afstand tot de wijkcentrale.

DSL kabel aansluiten

De DSL kabel is de kabel tussen het aansluitpunt waar je DSL verbinding je huis binnenkomt en de DSL-poort van je modem. Overigens kun je deze kabel ook gebruiken om het modem met je telefoon te verbinden.

Je kunt het ISRA-punt vaak terugvinden in de meterkast, woonkamer, gang of kelder. Om verbinding te maken met internet en tv, moet je het modem aansluiten op het ISRA-punt.

DSL en kabel vergelijken

In tegenstelling tot DSL, waar het signaal wordt doorgegeven via lange koperdraden, is een coaxkabel een stuk steviger. Deze kabel heeft een soort beschermlaag waardoor er minder snelheidsverlies is. Vaak is internet via kabel alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement. Vergelijk daarom goed de diverse internet- en tv-providers voordat je een keuze maakt.

Is DSL hetzelfde als glasvezel?

Bij glasvezel komt het internet 100% via glasvezel je huis binnen, waardoor je hoge snelheden kunt verwachten. DSL gaat vaak via een deel via glasvezel, maar ook deels via koper. Door koper gaat er een hoop internetsnelheid verloren. Vaak is glasvezel daarom sneller dan DSL. Helaas is glasvezel nog niet op elke locatie beschikbaar. Doe daarom de postcodecheck en zie de mogelijkheden op jouw locatie.

Voor- en nadelen DSL

Voordelen DSL:

  • Keuze uit veel internetproviders
  • Goedkoper dan kabelinternet en glasvezel
  • Internet via telefoonlijn bijna overal beschikbaar

Nadelen DSL:

  • Internetsnelheid afhankelijk van de afstand naar de verdeelkast
  • Aantal gebruikers heeft invloed op snelheid
  • Koper is gevoelig voor storingen
  • Uploaden is vaak trager dan downloaden

Met een DSL-aansluiting kun je probleemloos internetten via de telefoonlijn. Het is een populaire optie vanwege de beschikbaarheid en de lage kosten. De snelheid is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, en een koperkabel is gevoeliger voor storingen. Echter, het biedt voldoende capaciteit voor de meeste huishoudens. Vergelijk providers en doe een postcodecheck om het beste abonnement op jouw adres te vinden. Succes!

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.