Wat is een digitale tuner? 

Het is vrijdagavond, je hebt je favoriete snacks klaargezet en je bent helemaal klaar voor een avondje streamen via Disney+. Maar wat maakt het eigenlijk mogelijk dat je al die verschillende zenders kunt bekijken? Dit gaat via een digitale tuner. Deze technologie zorgt ervoor dat de digitale televisiesignalen worden omgezet in beelden en geluid op je scherm. Maar hoe werkt een digitale tuner precies?

Aanbiedercheck auteur Ali

Een tuner in de tv: zo werkt het

De tuner is nodig voor het ontvangen van tv kanalen. Afhankelijk van het type tuner kan dit een kabel zijn of een satelliet. Er zijn ook televisies met een dubbele tuner, waarbij je een zender kunt bekijken en een andere zender kunt opnemen. Om te streamen of digitale televisie te bekijken heb je speciale apparatuur nodig. Veel tv’s hebben een ingebouwde digitale tuner, waarbij je een insteekkaart en een smartcard van je provider nodig hebt om tv te kijken. Je kunt ook een los kastje aansluiten op je tv.

Heeft mijn tv een tuner?

Je kunt controleren of je tv een ingebouwde DVB-C tuner heeft. Je kunt in de handleiding van de tv controleren of dit zo is. Er wordt ook gezegd dat als je de tv na 2011 hebt aangeschaft, dat je tv mogelijk een ingebouwde DVB-C tuner heeft. Ook online kun je gemakkelijk controleren of je tv een tuner heeft.

Tv met ingebouwde tuner: voor- en nadelen

Er zijn veel televisies die tegenwoordig één of meerdere ingebouwde tuners hebben. Deze zijn vaak ook geschikt voor het ontvangen van digitale televisie via kabel of ether. Het voordeel van een ingebouwde tuner is dat je geen aparte digitale ontvanger meer nodig hebt. Dit zorgt voor een lager energiegebruik en zorgt voor minder ruimtegebruik. Vaak zijn er bij televisies wel nog een aparte Conditional Access Module (CAM) vereist. Deze moet aan de achterzijde van je tv worden gemonteerd, waar ook de smartcard voor het uitlezen van je tv-abonnement geplaatst moet worden.

Nadelen tv met ingebouwde tuner

Het grootste nadeel van een ingebouwde tuner in jouw televisie is de beperking in functionaliteit. Met een tv is het vaak alleen mogelijk om op te nemen vanaf de zender waarnaar gekeken wordt. Het is dan ook niet mogelijk om naar een ander kanaal te switchen tijdens het opnemen. Met een aparte digitale ontvanger is dit wel mogelijk. Daarnaast is uitzending gemist en video on demand ook vaak niet beschikbaar bij tv’s waar gebruik wordt gemaakt van een ingebouwde tuner.

Een digitale tuner in je tv zorgt ervoor dat digitale televisiesignalen worden omgezet in beeld en geluid. Ben je benieuwd of je tv een ingebouwde tuner heeft? Bekijk dan de specificaties of vind dit online. Succes!

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.