Wat is interactieve TV

Met interactieve tv bepaal jij wat, wanneer en hoe je kijkt – volledig op jouw eigen tempo. Niet langer ben je gekluisterd aan strikte schema’s van zenders, maar heb je de volledige vrijheid om programma’s te bekijken wanneer het jou uitkomt. Een echte game-changer in de wereld van televisie.

Aanbiedercheck auteur Ali

Wat is interactieve tv en hoe werkt het?

Nooit meer balen van gemiste programma’s, met interactieve televisie is jouw kijkervaring volledig in jouw handen. Live show even op pauze zetten? Geen probleem! En als je toch te laat inschakelt, dan kun je gewoon het programma opnieuw aanzetten. De meeste providers bieden aan basispakket, die je naar eigen wens kunt uitbreiden.

Dit is wat je nodig hebt: goede internetverbinding (via kabel, DSL of glasvezel), een tv met digitale ontvanger, afstandsbediening of een handige app op je mobiel of tablet.

Minimale internetsnelheid

Voor de beste kwaliteit, raden we een downloadsnelheid van 25 Mbp/s aan, vooral als je op meerdere toestellen interactief wilt kijken. Voor een minimale internetsnelheid voor 1 persoon, heb je nodig:

  • Minimaal 4 Mbp/s voor SD-resolutie
  • Minimaal 8 Mbp/s voor HD-resolutie
  • Minimaal 25 Mbp/s voor 4K-resolutie

Wat is het verschil tussen digitale en interactieve TV?

Interactieve tv is een specifieke categorie binnen de digitale tv. Het onderscheidt zich doordat het beeld via een modem en het internet naar de gebruiker wordt gestreamd. Hiervoor heb je een combinatiepakket nodig van zowel televisie als internet van je serviceprovider. Met interactieve televisie heb je de vrijheid om programma’s op aanvraag te bekijken, te pauzeren en terug te spoelen.

Welke interactieve televisie is goed?

De meeste televisieproviders bieden interactieve tv. De consumentenbond heeft in het eerste kwartaal van 2023 KPN glasvezel uitgeroepen tot de beste alles-in-1-provider. De klanten van KPN waarderen de kwaliteit van de geleverde diensten, zowel internet, televisie en telefonie, als consistent goed.

Provider Reviewscore
1 KPN 8,4
2 Ziggo 8,0
3 Online 8,0
4 Odido 7,7

Tabel 1: Overzicht van interactieve aanbieders en reviewscore 2024

Welke interactieve diensten zijn er?

Interactieve diensten zijn een groot onderdeel van onze televisie-ervaring. Een aantal populaire diensten zijn:

  • Video on demand: Kies elke keer uit een nieuw aanbod van films en series – volledig op je eigen tempo.
  • Pauzefunctie: Zet televisieprogramma’s of zelfs live-uitzendingen tijdelijk op stop.
  • Uitzending gemist: Klik op de afstandsbediening op het menu om programma’s van beschikbare zenders te herstarten.
  • Begin gemist: Start een programma opnieuw op vanaf het begin, zolang de uitzending nog bezig is.

Dit soort technologieën veranderen onze tv-ervaring, waardoor we meer dan ooit tevoren kunnen genieten van ons favoriete programma.

Interactieve tv voor elk thuis

Interactieve televisie voor thuis? Hiervoor heb je geen nieuwe televisie nodig, het is namelijk compatibel met elke televisie, inclusief tv’s met HDMI- of oudere SCART-aansluitingen.

Hoewel je geen speciale tv hoeft aan te schaffen, is een interactieve settopbox en decoder wel nodig. Dit is een ontvanger in de vorm van een kastje die je vaak vanuit de internetprovider in bruikleen krijgt. Het kan ook voorkomen dat dit kastje een ingebouwde harde schijf heeft. Zo heb je de luxe om ook van extra functionaliteiten te genieten, zoals programma’s opnemen. Informeer hiervoor bij de internetprovider.

Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.