Hoe verbeter ik de snelheid van mijn wifi?

Niets is zo frustrerend als een langzame wifi-verbinding thuis. Of je de wifi gebruikt voor werk of plezier, een hoge internetsnelheid is iets wat we allemaal willen. Ben je op zoek naar sneller internet thuis? Wil je graag het wifi bereik op een bepaalde locatie in huis verbeteren? Of juist tips over hoe je je wifi-snelheid kunt testen? Dan heb je aan dit artikel genoeg informatie.

Aanbiedercheck auteur Ali

Wifi snelheid: wat is goed?

Voor de gemiddelde internetgebruiker is een snelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Je kunt vaak een speedtest uitvoeren om te controleren of de werkelijke snelheid overeenkomt met wat je internet provider aanbiedt. Een downloadsnelheid tot 25 Mbps en een uploadsnelheid tot 3 MBps is voldoende voor een huishouden met één of twee apparaten. Voor het streamen van video’s of voor huishoudens met meerdere apparaten is een downloadsnelheid van 100-150 MBps en een uploadsnelheid van 10 MBps of hoger aan te raden.

Hoe snel is mijn wifi?

De snelste manier om je WiFi-snelheid te meten, is door het gebruik van een gratis browser-test. Het bedrijf OOKLA, heeft een uitgebreide dataset voor het vergelijken van snelheden. Ze downloaden en uploaden een kleine hoeveelheid gegevens en analyseren vervolgens de snelheid van deze transmissies.

De test werkt als volgt: ga naar de website, klik op een knop, volg de beweging van de wijzer en wacht op de resultaten van de upload- en pingsnelheden.

Is een internetkabel sneller dan wifi?

Wifi of kabel? Als je ervoor kiest om je apparaat met de wifi te verbinden, dan is de kans groot dat je niet de beloofde snelheid behaalt. Een wifi-verbinding is namelijk over het algemeen trager dan een verbinding via kabel. Wil je graag je wifi-verbinding vergroten zonder kabel in huis? Dan volgen hier 4 tips:

4 tips om de Wifi in huis te verbeteren

1. Plaats je router op een goede plek

Wist je dat je router een cruciale rol speelt in de kwaliteit van je wifi-signaal? De afstand tussen je router en je apparaat beïnvloedt de signaalsterkte. Plaats daarnaast de router op een kast of plank om obstakels te verminderen. Plaats de router vooral hoog en vrij. Heeft je router meerdere antennes? Richt ze dan op een manier dat ze het bereik vergroten.

Let op: voor extra goed bereik, zorg ervoor dat de router minstens 30 cm verwijderd staat van apparaten zoals alarmsystemen en babyfoons.

2. Router vervangen

Is je router al een paar jaar oud? Dan is de kans groot dat de wifi slecht is door verouderde technologie. Je kunt je wifi signaal versterken door een oud model te vervangen door een nieuwe router. De meeste nieuwe routers ondersteunen namelijk moderne wifi-standaarden die goed passen bij hedendaagse apparaten. Heb je een nieuwe telefoon, tablet of computer? Dan kan het slim zijn om ook je router te updaten.

3. Kies een ander wifi-kanaal

Versterk je wifi door te kiezen voor een ander wifi-kanaal. Je kunt de modem herstarten om het beste kanaal te kiezen. De meeste modems zullen automatisch het minst drukke kanaal selecteren. Er zijn ook apps zoals Wifi Analyser die kunnen helpen om het beste kanaal te kiezen.

4. Access point installeren

Het gebruik van accesspoints vergroten het wifi-bereik via bekabeling. Dit zorgt ervoor dat meer plekken van wifi worden voorzien. Doordat het access point wordt voorzien van een directe, snelle verbinding via kabel, biedt deze methode snelheid en betrouwbaarheid.

Wat is het verschil tussen een router en een access point?

Een access point is een aanvulling op een router, maar vervangt deze niet. Het doel van een access point is om het wifi-signaal te leveren binnen het netwerk. In tegenstelling tot routers, legt een access point geen netwerkingverbinding tussen de verschillende apparaten. Het is daarom noodzakelijk om altijd een router te hebben waarop de access point kan worden aangesloten.

Hoe installeer ik een access point?

  1. Verbind het uiteinde van de meegeleverde Ethernetkabel met een Ethernet-poort van de modem.
  2. Sluit het andere uiteinde van de Ethernetkabel aan op de Ethernetpoort van de access point.
  3. Sluit de netvoedingsadapter aan op het access point.
  4. Sluit de stekker van de netvoedingsadapter aan in het stopcontact.

Hoeveel apparaten op 1 access point?

De meest voorkomende wifi-router of access point kan tot maximaal 25 gebruikers aan. Dit lijkt veel, maar bedenk maar hoeveel apparaten je thuis hebt en hoeveel je bijvoorbeeld op kantoor wilt verbinden.

Gebruik Mesh-Wifi

Ben je op zoek naar een manier om de wifi in huis te verbeteren? En heb je alles al geprobeerd? Dan kan een Mesh-Wifi systeem de uitkomst bieden. Met dit systeem is de kans groot dat je constant snelheid in je huis ontvangt. Zo kun je vrij bewegen zonder verlies van verbinding. Je kunt ook extra Mesh-wifi punten toevoegen waar extra dekking nodig is. Let op: een Mesh-Wifi kost geld, maar zal voor sommige de perfecte oplossing bieden.

Is Mesh draadloos?

Het eerste mesh-apparaat dat je instelt, wordt de router genoemd, en elk extra mesh-apparaat een ‘punt’. Alle punten samen zijn draadloos verbonden. Wanneer ze binnen elkaars bereik staan, dan kunnen ze met elkaar communiceren zonder een router of schakelaar.

Verwijder onnodige netwerkverbindingen

We hebben allemaal weleens frustratie gevoeld als de internetverbinding niet snel genoeg werkt. Dit kan komen door onnodige achtergrond toepassingen. Wat we vaak niet beseffen is dat er heel veel verschillende apparaten tegelijkertijd op hetzelfde kanaal opereren. Denk aan smart tv, spelconsoles en andere slimme apparaten.

Zorg voor beter internet in huis en verwijder alle niet-essentiële apparaten van je netwerk. Dit kan wat tijd kosten, daarom zijn er nog twee snellere opties:

  1. WiFi wachtwoord wijzigen;
  2. Router opnieuw opstarten.

Slechte wifi? Gebruik bovenstaande tips om dit probleem snel te verhelpen. Ben je na al deze oplossingen nog steeds niet tevreden met de snelheid van je wifi? Dan kun je als volgende stap je internet provider bellen en hen om technische hulp vragen. Of upgraden naar sneller internet voor beter internet in huis.

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.