Wat is uptime (garantie)?

Aanbiedercheck auteur Ali

Ben je op zoek naar een webhosting partner voor je website of online project? Dan kom je ongetwijfeld de term uptime garantie tegen. Dit is een belofte dat je website altijd en overal beschikbaar zal zijn voor bezoekers. Maar wat houdt uptime garantie eigenlijk in? En wanneer weet je of je de beste keuze maakt?

Uptime: dit moet je weten

Uptime is een indicator voor stabiliteit van de servers. Veel hostingproviders zoals Hostnet en Yourhosting bieden een uptime-garantie aan. Dit verwijst dus naar de tijd waarin je website bereikbaar is. Dit wordt vaak uitgedrukt in percentages zoals een garantie van bijvoorbeeld 99,8%. Dit betekent dat op jaarbasis de website niet meer dan 17,5 uur onbereikbaar zou mogen zijn.

Uptime garantie

Naast uptime bieden sommige providers ook nog uptime garantie aan. Als het percentage niet wordt behaald, dan kun je een compensatie ontvangen voor de tijd dat je site niet bereikbaar was. Houd er wel rekening mee dat gepland onderhoud en onmacht vaak buiten de uptime-garantie vallen.

Downtime

Uptime betekent de bereikbaarheid van de website en downtime is de tijd dat je website niet bereikbaar is. Dit kan voor veel ondernemers zorgen voor inkomstenderving. Het is daarom cruciaal voor bedrijven dat ze bereikbaar blijven.

Bestaat 100% uptime? Ja, het kan zo zijn dat providers achteraf hebben gezien dat hun servers altijd hebben gewerkt, maar dit is geen garantie voor de toekomst. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van uptime en downtime:

Uptime Percentage Downtime p/j
90% 36,3 dagen
99 % 3,65 dagen
99,8 % 17,53 uur
99,9 % 8,77 uur
99,99 % 52,60 mins.
99,999 % 5.26 mins.
99,9999 % 31.56 sec

 

SLA en uptime garantie: wat betekent dit voor jou als consument?

Veel webhosting providers bieden een uptime (garantie) aan, terwijl internetproviders meestal doorverwijzen naar een Service Level Agreement (SLA). Hierin wordt naast snelheid, responstijden en storingen ook duidelijke afspraken vastgelegd over wat er gebeurt als de uptime niet aan de overeengekomen afspraken voldoet.

Het is dus belangrijk wanneer je op zoek bent naar een nieuwe hostingprovider en/of internetprovider om ook de kleine lettertjes te lezen, zodat je zeker bent van de juiste service. Doe de postcodecheck, en zie meteen alle internetproviders die beschikbaar zijn op jouw adres. Het kan zo zijn dat goedkoop uiteindelijk duurkoop kan zijn, dus bekijk ook meteen of ze een Service Level Agreement hebben. Succes!

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.