Wat is DLNA en hoe werkt het? 

In een tijdperk waarin onze apparaten steeds meer verbonden zijn, horen we regelmatig termen zoals DLNA. Maar wat is DLNA eigenlijk, en wat kun je ermee? In dit blog leggen we uit wat DLNA is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om je mediabestanden eenvoudig te delen en streamen!

Aanbiedercheck auteur Ali

Wat is DLNA? 

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Het is een technologie die is ontworpen om verschillende apparaten binnen jouw thuiswerk met elkaar te laten communiceren. Denk hierbij aan je televisie, computer, smartphone en tablet. Het doel van DLNA is om

het gemakkelijk te maken om video’s, muziek en foto’s tussen deze apparaten te streamen, zonder dat je ingewikkelde instellingen of rare kabels nodig hebt.

Hoe werkt DLNA? 

DLNA werkt door gebruik te maken van je thuisnetwerk, meestal je WiFi-netwerk. Zodra je apparaten DLNA ondersteunen en zich op hetzelfde netwerk bevinden, kunnen ze elkaar herkennen en media delen.

Wil je DLNA gebruiken? Hanteer dan de volgende stappen:

  1. Controleer of je apparaten, zoals je televisie, smartphone of NAS (Network Attached Storage), DLNA ondersteunen. Dit staat meestal aangegeven in de specificaties of handleiding van het apparaat.
  2. Zorg ervoor dat al je apparaten met hetzelfde WiFi-netwerk verbonden zijn. Last van traag internet? Lees dan deze tips om je WiFi snelheid te verbeteren. 3. Afhankelijk van het apparaat moet je mogelijk DLNA inschakelen. Dit doe je via de instellingen van je apparaat. Voor een NAS betekent dit vaak dat je een DLNA-server moet activeren.
  3. Open de mediaspeler op je apparaat en zoek naar beschikbare DLNA-apparaten. Je zou nu toegang moeten hebben tot de gedeelde mediabestanden op andere apparaten in je netwerk.

Wat kun je met DLNA? 

Zoals je inmiddels weet, maakt DLNA het mogelijk om allerlei mediabestanden te delen en te streamen tussen je apparaten. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Here it is:

  • Bekijk je favoriete films en video’s op je smart-tv door deze vanaf je computer of NAS te streamen.
  • Stream muziek van je telefoon naar je DLNA speakers.
  • Toon je foto’s van je mobiele telfoon op je tv-scherm.

Welke apparaten ondersteunen DLNA? 

Er zijn veel apparaten die DLNA ondersteunen. Hier zijn de belangrijkste:

  • Smartphones en tablets, zowel Android als iOS.
  • Veel computers en laptops ondersteunen DLNA.
  • De meeste moderne televisies hebben ingebouwde DLNA-functies.
  • Network Attached Storage-apparaten (NAS) kun je gebruiken als mediabibliotheek.
  • Consoles als PlayStation en Xbox ondersteunen vaak DLNA.

Welke soorten DLNA zijn er? 

Wanneer een apparaat DLNA ondersteunt, opent dat de deur naar allerlei extra functies. Zo kun je met een NAS bijvoorbeeld een mediaserver opzetten die iedereen in je netwerk kan gebruiken.

Maar er zijn nog meer soorten DLNA-apparaten. Denk aan een Digital Media Player (DMP), die media afspeelt zonder het op te slaan, zoals je smart-tv of Chromecast.

Oh, en dan is er nog de Digital Media Renderer (DMR), die samenwerkt met Digital Media Controllers om content af te spelen, zoals een receiver. Een Digital Media Controller (DMC) stuurt content vanaf een server naar een renderer, bijvoorbeeld een WiFi-beveiligingscamera.

En laten we de Digital Media Printer (DMPr) niet vergeten, waarmee je direct je favoriete foto’s of afbeeldingen kunt afdrukken via je WiFi-netwerk.

Tips voor het gebruik van DLNA 

Zorg allereerst voor een stabiele WiFi-verbinding én, nog belangrijker: beveilig je netwerk goed. Omdat DLNA gebruik maakt van je thuisnetwerk, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je netwerk goed beveiligd is tegen ongewenste toegang.

Duik met alle informatie uit dit blog in de wereld van DLNA en ontdek hoe eenvoudig het is om je favoriete media te streamen én te delen tussen al je apparaten!

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00