Juridisch advies – Ik wil af van mijn abonnement

Wanneer je een abonnement afsluit, is dit meestal voor een bepaalde periode met een vaste einddatum. Je kunt het abonnement pas opzeggen zodra deze periode verlopen is. Bij abonnementen zonder einddatum kun je in principe altijd opzeggen, maar vaak ben je wel gebonden aan een bepaalde opzegtermijn. Wel zitten er een aantal regels en wetten verbonden aan het afsluiten en opzeggen, vooral wanneer dit niet gaat zoals het hoort. Twijfel je? Win dan juridisch advies in, zodat je weet wat eventuele gevolgen zijn voor jou en het desbetreffende bedrijf. Lees hier meer over de vaste regels omtrent abonnementen.

Aanbiedercheck auteur Ali

Dit zijn de regels voor tijdschriften en kranten

Abonnementen voor kranten en tijdschriften hebben hun eigen regels voor de opzegtermijn en eventuele automatische verlenging. Bij een vaste periode mag je niet eerder opzeggen, tenzij de algemene voorwaarden anders aangeven. Daarnaast is de maximale vaste periode 1 jaar, tenzij er hoge kortingen gegeven worden waar een andere duur bij vermeld staat. Bij een verlenging van een al bestaand abonnement mag de vaste periode wel langer dan een jaar zijn. Een abonnement stopt in principe op de einddatum, maar er wordt vaak een automatische verlenging afgesproken. Deze verlenging mag maximaal drie maanden duren. Bij een abonnement zonder einddatum is de opzegtermijn altijd een maand bij kranten en tijdschriften die je een of meerdere keren per maand krijgt en drie maanden wanneer je de krant of tijdschrift minder dan eens per maand ontvangt.

Een abonnement voor internet, tv of bellen

Ook aan de abonnementen voor internet en tv hangen eigen regels. De abonnementen met einddatum sluit je meestal af voor een à twee jaar. In de tussentijd kun je dan niet opzeggen. Daarnaast kun je ook kiezen voor automatische verlenging. Hierbij verlengt de provider automatisch het abonnement, waarvan het contract daarna zonder einddatum doorloopt. Wil je opzeggen? Dan heb je een opzegtermijn van één maand. Echter kan de provider ook een nieuw contract aanbieden met een interessante prijs. Vervolgens begint er een nieuwe periode, waardoor je dus niet meer maandelijks kunt opzeggen.

Abonnement bij een vereniging en andere lidmaatschappen

De regels bij verenigingen kunnen flink verschillen. De regels omtrent hoe en wanneer je op moet zeggen staat vastgelegd in de regels (statuten), die terug te vinden zijn op de website van de desbetreffende vereniging. Bij andere lidmaatschappen, zoals dat van een bibliotheek, geldt dat er van tevoren vaak een vaste periode afgesproken wordt. Je kunt in de tussentijd niet opzeggen. Bij een abonnement zonder einddatum geldt vaak dat je een maand opzegtermijn hebt.

Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.