Glasvezel of kabel. Wat is beter?

De laatste tijd hoor je vaker dat glasvezel in jouw straat of wijk aangelegd wordt. Is dit nog niet het geval, dan zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Glasvezel wordt wijk na wijk aangelegd zodat iedere woning voorzien wordt van glasvezel. Betekent dit het eind van kabelinternet en is dit dan ook beter? Dat leggen we uit!

Aanbiedercheck auteur Ali
Glasvezel of kabel

Verschil tussen glasvezel en kabel?

Zowel glasvezel als kabel zorgen ervoor dat jij thuis gebruik kunt maken van internet. Toch zit er verschil. Technisch gezien is glasvezel sneller dan kabel. Via vezels zo dun als glas wordt internet met de snelheid van het licht verstuurd. De kabel daarentegen gaat via elektrische signalen. Glasvezel is individueel toegewezen wat zorgt voor betere internetsnelheid en betrouwbaar internetten. Doordat het internet via individuele vezels loopt, zijn er minder storingen, wat zorgt voor een zorgeloze game- of kijkervaring.

Kenmerk Glasvezel Kabel
Signaaltype Lichtsignalen Elektrische signalen
Materiaal Dunne glas- of plasticvezels Coaxkabel
Snelheid Zeer hoog (tot gigabits per seconde) Over het algemeen lager dan glasvezel
Latentie Zeer laag Hoger dan glasvezel
Interferentie Minimaal resistent tegen elektromagnetische storingen Gevoelig voor elektromagnetische storingen
Bandbreedte Individueel toegewezen Gedeeld met buren


Wat is sneller: glasvezel of kabel?

Als het gaat om snelheid, is glasvezel duidelijk de winnaar. Wil je grote bestanden uploaden of langdurig videobellen zonder hapering? Met de nieuwe technologie van glasvezel is dat verleden tijd. De upload- en downloadsnelheid van glasvezel internet is zeer snel. Dit betekent dat je, naast het uploaden van grote bestanden via iCloud of WeTransfer, ook snel series kunt downloaden zonder lang te hoeven wachten.

 

Streamen met glasvezel of kabel?

Wanneer er meerdere mensen in een huis wonen, is glasvezel de beste keuze. Door de bandbreedte krijgt ieder huishouden snel internet in huis. Wanneer er meerdere mensen tegelijkertijd aan het streamen zijn zal de downloadsnelheid iets minderen, ook dan zul je verbaasd raken door de snelheid die glasvezel biedt.

Gamen met glasvezel of kabel?

Als je online aan het gamen bent, wil je dat dit zonder haperingen of storingen gebeurt. Om onverstoord te kunnen gamen kun je beter kiezen voor glasvezel. Zelfs als meerdere mensen thuis gebruikmaken van internet, kun je gamen zonder haperingen, of erger nog, zonder dat je internetverbinding uitvalt.

Wat is betrouwbaar: Glasvezel of kabel?

Glasvezel staat bekend om zijn hoge betrouwbaarheid. Dit komt doordat glasvezel internet minder gevoelig is voor externe storingen. Bij kabel komt dit probleem vaker voor. Glasvezel biedt snellere internettoegang, vooral wat betreft de uploadsnelheid. Helaas is glasvezel internet niet overal en voor iedereen beschikbaar. Meerdere wijken zullen in 2024 voorzien worden van glasvezel. Via de internetvergelijker van Aanbiedercheck kun je de beschikbaarheid van internet op jouw adres controleren.

Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.