Thuis je internet versnellen

Sneller internet staat niet per definitie gelijk aan een duurder abonnement afsluiten. Het loont de moeite om de vertragende factoren in én om huis bij de kop te pakken.

Meet de internetsnelheid

Naar boven

Heeft u wel eens gehoord van een speedtest? Deze test geeft u een goed beeld van de snelheid van uw internet. Let erop dat uw pc tijdens de speedtest aan het thuisnetwerk is verbonden. Als deze aan wifi is verbonden, dan wordt de (lagere) snelheid van het draadloze netwerk gemeten. Het is zaak om de metingen een aantal keren te herhalen. Zijn de snelheden lager dan beloofd? Neem dan contact op met uw aanbieder. Uit onderzoek is gebleken dat dergelijke telefoontjes in de helft van de gevallen leidt tot een snellere verbinding.

Wifi-ontvangst verbeteren

Naar boven

Bijna de helft van het aantal internetabonnees heeft de (modem)router in de meterkast geplaatst. Het gevolg kan een (te) zwak signaal zijn. Dat heeft weer een vertragend effect op wifi. U kunt de volgende trucs toepassen:
– zet de router op een hogere plek in de meterkast
– plaats de router rechtop
– stel de router in een centrale kamer op

Geen bereik? Internet via het stopcontact!

Naar boven

Om het wifibereik te verbeteren kunt u gebruik maken van een setje stroomnetadapters. Veel handiger dan zo’n lange netwerkkabel door het huis. De kosten variëren tussen € 50,- en € 100,-. In het laatste geval zijn de adapters uitgevoerd met een wifizender. Klik hier voor een vergelijkingsoverzicht van de verschillende stroomnetadapters.

Repeater: in bepaalde situaties bruikbaar

Naar boven

Een repeater fungeert als een steunzender. Wanneer u in een ruimte – grenzend aan een ruimte met goed bereik – een aanzienlijke lagere internetsnelheid bemerkt, dan kunt u hier een repeater plaatsen. Overigens is deze oplossing alleen geschikt als u niet te grote bestanden wilt binnenhalen. Tv kijken via uitzendinggemist is goed mogelijk.

Losse access point installeren

Naar boven

Een verschil tussen de repeater en een acces point is dat u in het laatste geval netwerkkabels moet aanleggen. U realiseert vergelijkbare snelheidsvoordelen. Check hier de werking van de diverse accespoints.

Trage pc versnellen

Naar boven

Een pc met (te) weinig intern geheugen heeft traag internet tot gevolg. Zo hebben Windows XP en Windows veel GB nodig. Ook virusscanners hebben een vertragend effect op de snelheid. U kunt het geheugen upgraden door het juiste type geheugenmodule in de pc te prikken.

Downloaden: over (snelle) kabel

Naar boven

U kunt ervoor kiezen om één pc als ‘downloadcomputer’ (films en muziek) te gebruiken. Met een UTP-kabel tussen deze pc en de (modem)router creëert u heel eenvoudig een speciaal downloadnetwerk.

Bent u – na het toepassen van bovenstaande tips – niet tevreden over uw internetsnelheid? Ga dan naar de vergelijker internetproviders.