Internet op meerdere apparaten

Draadloos of met een netwerkkabel, op een modem kunt u meerdere apparaten aansluiten. Weet u welke netwerkmogelijkheden er zijn? En hoe u omgaat met eventuele problemen?

Draadloze en bedrade mogelijkheden

Naar boven

Er zit niet veel verschil tussen de modemrouter van de provider en een draadloze router.
– Aan de achterzijde van beide apparaten bevinden zich de zogenaamde switchpoorten. Hier kunt u de ethernetkabels – een andere benaming voor netwerkkabels – inprikken. En verbinden met een computer, laptop of televisie met internetmogelijkheden. U hoeft verder niets in te stellen; het internet werkt vanzelf.
– Zoals u weet bevat de draadloze router nog een wifizender. Hierdoor wordt een draadloos netwerk – met een maximaal bereik van tientallen meters – in de lucht gebracht. Voor het verzenden en ontvangen van het wifisignaal wordt gebruik gemaakt van externe antennes. Bij bepaalde modellen is de antenne in de behuizing opgenomen.
Let wel, plafonds en muren kunnen het bereik belemmeren. Om gebruik te maken van het wifinetwerk heeft u een wachtwoord nodig. Dit vindt u veelal op de sticker op het apparaat. Het komt ook voor dat het wachtwoord wordt aangemaakt bij het installeren van de router.

Oplossingen voor veel voorkomende netwerkproblemen

Naar boven

Probleem 1: ‘De draadloze verbinding (wifi) is te traag/afwezig in sommige kamers’
In dit geval kan het wifisignaal niet alle kamers goed bereiken. U kunt kiezen uit de volgende oplossingen:
1. Is het apparaat, dat in de kamer met een slecht ontvangst staat, uitgerust met een ethernetpoort? Dan kunt u deze met een netwerkkabel verbinden met de router.
2. Schaf een wifirepeater aan. Dit apparaat ondersteunt het netwerk. Overigens verdient het monteren wel even uw aandacht; voor het beste effect prikt u de wifirepeater tussen de kamer met het slechte ontvangst en de router in.
3. U kunt ook kiezen voor een setje powerline stroomnetadapters; een adapter is voorzien van een geïntegreerde wifizender. Zo ontstaat er vanuit de wifizender een snelle wifiverbinding in alle kamers.

Probleem 2: ‘Een lange ethetnetkabel door mijn huis vind ik niet mooi’

Naar boven

Probleem 2: ‘Een lange ethetnetkabel door mijn huis vind ik niet mooi’
Waarschijnlijk bent u het meest gebaat bij de aanschaf van een set powerline stroomnetadapter; zie de oplossing hierboven.

Probleem 3: ‘Het aantal netwerkpoorten op (modem)router is niet toereikend voor het aantal apparaten dat ik met een netwerkkabel wil aankoppelen’

Naar boven

In dit geval biedt een netwerkswitch (verkrijgbaar vanaf € 30) uitkomst. Dit sluit u met een netwerkkabel aan op een van de switchpoorten van de router. Vervolgens verbindt u het met netwerkkabels naar elk gewenst apparaat.